Deze website verzamelt gegevens van u, maakt gebruik van cookies en externe diensten (AdSense). Vergewis u van onze algemene voorwaarden, en alsook van ons beleid ten aanzien van cookies en uw privacy. Om gebruik te maken van deze website, dient u toe te stemmen met ons beleid.

verwerpen
accepteren

Welke types flitspalen komen voor in Belgiƫ?

Laatst bijgewerkt: 15/02/2011

Onze flitspalenlijst is opgedeeld volgens de types flitspalen die voorkomen in België. Hieronder worden ze besproken, en de afkorting die wordt gebruikt in de flitspalenlijst is weergegeven.

 

 • Gatso 24 (afk. G24)
  Deze flitspaal van Gatso wordt ook wel aangeduid als 'brede flitspaal', doch raakt in ongebruik in België. Deze flitspaal werkt op radar (met frequentie 24GHz).
 • Gatso Red Light Camera (afk. RLC)
  De meestvoorkomende flitspaal in België, opnieuw van de firma Gatso, en ook wel benoemd als 'smalle flitspaal'. Komt voor nabij verkeerslichten, waar hij flitst voor sneller dan toegelaten én roodrijden. Deze flitspaal werkt met inductielussen in het wegdek.
 • Gatso Red Light Camera, enkel snelheidsmetingen (afk. RLC!)
  Zelfde flitspaal als de Gatso Red Light Camera, doch niet gebruikt nabij verkeerslichten (enkel voor snelheidsmetingen).
 • Robot/Multanova multabox (afk. MBX)
  Deze flitspaal wordt in België nauwelijks nog gebruikt, o.a. wegens vandalismegevoelig. Deze flitspaal staat op de grond, en kan worden gevult met een Multanova-statief (zoals dat wordt gebruikt hoofdzakelijk door de Federale politie).
 • Robot/Multanova TraffiSTAR (afk. STAR)
  Deze flitspaal is aan een opmars bezig, en is volledig vergelijkbaar qua specificaties met de Gatso Red Light Camera, alleen is dit het concurrerende merk van de Gatso.
 • Robot/Multanova TraffiSTAR, enkel snelheidsmetingen (afk. STAR!)
  Zelfde flitspaal als de TraffiSTAR, doch enkel gebruikt voor de snelheid te controleren.
 • Mesta 2x00 (afk. 2x00)
  Verzamelnaam voor flitspalen van de derde grote fabrikant van snelheidsmeetapparatuur. Komt vooral voor in Wallonië (marktleider in Frankrijk), en werkt zowel op radar (24GHz) als inductielussen.
 • Andere (afk. n/a)
  Verzamelterm voor 'andere' flitspalen die hierboven niet voorkomen. Meestal gaat het om testopstellingen, en worden (nog) geen boetes uitgeschreven.
 • Onbekend (afk. ???)
  Het type van deze flitspaal is onbekend in onze flitspalenlijst. Kan u aanvullen? Geef dan zeker de correctie door!